Zwarte wormen op terras

Zie je zwarte wormachtige beestjes op je terras en vraag je je af wat het zijn? De kans is groot dat je te maken hebt met emelten – de larven van de langpootmug. Ze lijken op dikke, grijze of zwarte wormen en komen vaak tevoorschijn op vochtige plekken, zoals onder tegels of tussen voegen van het terras.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn larven die leven in de bovenste laag van de grond. Je herkent ze aan hun donkere kleur, pootloze lijfje en zachte huid. Ze richten vooral schade aan in het gazon en de tuin, maar worden soms ook zichtbaar op het terras, vooral na een regenbui of bij verstoring van de grond.

Hoewel ze misschien onschuldig lijken, kunnen ze flink wat schade veroorzaken. Emelten voeden zich met graswortels en jonge plantjes, wat kan zorgen voor gele plekken in het gazon en kale stukken in de tuin. Ook vogels pikken graag naar de larven, wat extra schade kan opleveren.

Emelten op terras bestrijden met aaltjes: natuurlijke oplossing

Gelukkig kun je emelten op een milieuvriendelijke manier bestrijden, namelijk met aaltjes (nematoden). Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die je eenvoudig met water op je terras of gazon kunt aanbrengen. De aaltjes dringen de emelten binnen en schakelen ze van binnenuit uit – zonder schade aan te richten aan planten, dieren of mensen.

Voordelen van aaltjes tegen emelten:

  • 100% natuurlijk en veilig

  • Geen chemische middelen nodig

  • Effectief bij de juiste temperatuur en vochtigheid

  • Geschikt voor gebruik op zowel gazon als terras

Zwarte wormen op terras - steinernema_carpocapsae

Steinernema Carpocapsae

€ 17,50 incl. BTW
Meer info
Zwarte wormen op terras - aaltjes_spray

Aaltjes spray

De Easy-N-Spray is een gebruiksvriendelijke handsprayer die gemakkelijk kan worden aangesloten op de tuinslang. De sprayer zorgt ervoor dat de aaltjes worden verdunt en gelijkmatig worden verdeeld over het te behandelen oppervlak.

€ 26,95 incl. BTW
Meer info

Blogberichten

    Last van gele plekken in uw gazon?

    Naast emelten kunnen andere insectenlarven zoals engerlingen (larven van kevers) of larven van de taxuskever gele plekken in het gazon veroorzaken door het eten van wortels.

    Zijn dit emelten?

    Een voorbeeld van een klant die een vraag instuurde.

    Het effect van aaltjes op emelten

    Van een klant ontvingen we een leuk berichtje.

    De langpootmuggen zijn weer erg actief deze maand!

    De langpootmuggen zijn onschuldige dieren maar hun larven kunnen grote schade aanrichten bij gewassen.

    Heterorhabditis bacteriophora aaltjes uitgelicht

    Heterorhabditis bacteriophora-aaltjes zijn fascinerende organismen met enkele interessante eigenschappen en feiten.

    Wanneer emelten bestrijden?

    De beste tijd om emelten te bestrijden is in de late zomer en vroege herfst, wanneer de emelten nog jong zijn en zich dicht bij het oppervlak bevinden. Dit is het moment waarop ze het meest kwetsbaar zijn voor bestrijdingsmethoden zoals aaltjes. Hier is een tijdlijn voor het bestrijden van emelten:

    Meest voorkomende plagen in gras

    Aaltjes (nematoden) zijn microscopisch kleine, parasitaire wormpjes die effectief kunnen worden ingezet om verschillende plagen in het gazon te bestrijden. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende plagen in gras die met aaltjes bestreden kunnen worden:

    Emelten of engerlingen? Het verschil

    Wij leggen graag het verschil tussen engerlingen en emelten uit. Beide overigens te bestrijden met aaltjes.

    Emelten en engerlingen in mijn gras

    Als je een prachtig gazon hebt, is het laatste wat je wilt ontdekken dat het langzaam wordt vernietigd door ongewenste bewoners onder het gras. Twee van de meest voorkomende boosdoeners zijn engerlingen en emelten

    September in de moestuin. Welke plagen actief?

    Eind augustus en begin september zijn er verschillende plagen actief in de moestuin die je kunt bestrijden met aaltjes (nematoden). Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

    Herfst in de moestuin

    De herfst is aangebroken, en dat betekent dat je moestuin langzaam tot rust komt na de groeizame zomermaanden. Hoewel de meeste planten hun hoogtepunt hebben bereikt, is de herfst het perfecte moment om je tuin klaar te maken voor het volgende groeiseizoen. En ja, dat betekent ook dat het een goed moment is om aaltjes, zoals Steinernema feltiae of andere nuttige soorten, te gebruiken voor plaagbestrijding!

    Fruitbomen in de herfst

    In oktober en november zijn er verschillende insecten die actief kunnen zijn rond fruitbomen. Sommige van deze insecten kunnen schadelijk zijn voor de bomen en hun vruchten, en het gebruik van aaltjes (nematoden) kan een effectieve biologische bestrijding zijn. Hier zijn enkele insecten die je rond die tijd kunt tegenkomen en die je met aaltjes kunt aanpakken:

    De inzet van aaltjes per maand

    Een makkelijk overzicht welke plagen je kunt bestrijden met onze aaltjes en wanneer deze plagen zich voordoen.

    Plagen in maart

    In maart zijn verschillende plagen al actief, afhankelijk van de bodemtemperatuur en weersomstandigheden. Hier zijn enkele plagen die je in maart effectief kunt bestrijden met aaltjes

    Fruit beschermen met aaltjes

    Aaltjes kunnen effectief helpen tegen verschillende plagen die fruitgewassen aantasten.

    Emelten zijn larven van de langpootmug

    De langpootmug (familie: Tipulidae) is een veelvoorkomend insect waarvan vooral de larven, ook wel emelten, schadelijk kunnen zijn in tuinen en op grasvelden.

    5 Plagen die je moestuin nu bedreigen

    De lente is dé tijd waarin je moestuin begint te groeien en bloeien — maar helaas ook het moment waarop bodeminsecten wakker worden

    waar komen emelten voor?

    Emelten zijn de larven van de langpootmug en komen vooral voor in gazons, grasvelden, moestuinen en borders. Ze leven net onder het oppervlak en vreten daar aan wortels van gras en planten. Het gevolg? Kale plekken, verzwakte planten en losliggend gras dat makkelijk op te tillen is.