ervaring nematoden snuitkever

Als liefhebber van sierplanten en vaste planten weet ik hoe frustrerend het is om jaar na jaar schade te zien aan bladeren en wortels, zonder duidelijk zichtbare oorzaak. Bij ons waren het vooral rododendrons, hortensia’s en lavendel die het zwaar te verduren hadden. Na wat speurwerk bleek de larve van de snuitkever de schuldige – onzichtbaar in de bodem, maar vernietigend voor de wortels.

Op aanraden van een collega-tuinier probeerden we nematoden (aaltjes) tegen de snuitkeverlarven. Deze natuurlijke vijanden dringen de larven in de bodem binnen en schakelen ze van binnenuit uit. De behandeling was eenvoudig toe te passen met een gieter of sproeier en kon gewoon worden gedaan tussen maart en september, afhankelijk van de bodemtemperatuur.

Onze ervaring? Binnen enkele weken zagen we verbetering: de planten begonnen er gezonder uit te zien, nieuwe groei kwam sneller op gang en de schade nam zienderogen af. Inmiddels gebruiken we elk seizoen nematoden als vast onderdeel van ons bodemonderhoud.

Voor iedereen die op een natuurlijke manier de snuitkever wil bestrijden – zonder chemie en met respect voor het ecosysteem – zijn nematoden een bewezen effectieve oplossing.

Blogberichten

    De snuitkever

    Snuitkevers vaak het meest actief in het voorjaar en de zomer, wanneer de temperaturen stijgen en planten beginnen te groeien.

    Taxuskeverplaag herkennen en bestrijden met aaltjes

    De taxuskever is kevertje wat onderdeel is van de snuitkever familie. Dit kevertje kan veel schade aanbrengen aan u planten, struiken en bloemen.

    Aangevreten bladeren

    De taxuskever, ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd (Otiorhynchus sulcatus), is een veelvoorkomende plaag die schade kan aanrichten aan een breed scala van sierplanten en struiken in tuinen. Naast taxus zijn er verschillende andere planten die vatbaar zijn voor schade door de taxuskever:

    Last van de palmsnuitkever

    De palmsnuitkever (Rhynchophorus ferrugineus), ook wel bekend als de rode palmkoolkever, is een beruchte plaag die vooral palmbomen aantast. Deze kever, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, heeft zich over de hele wereld verspreid en veroorzaakt aanzienlijke schade aan verschillende soorten palmbomen, zoals dadelpalmen en sierpalmen.